Samobor

Samobor

Grad Samobor

Srednjovjekovni gradić barokne arhitekture. Nalazi se na istočnim obroncima Samoborskog gorja na ulazu u dolinu potoka Gradne. Od Zagreba, glavnog grada Hrvatske, udaljen je svega 20-ak km te je najstarije i najprivlačnije izletište Zagrepčana, planinara, izletnika i turista iz čitave Hrvatske i inozemstva.

 

Trg kralja Tomislava

Stara gradska jezgra glavni je samoborski trg te administrativni, upravni i kulturni centar grada. Svaka zgrada na trgu zaštićen je spomenik kulture. Trg je glavno okupljalište i popularno mjesto za ispijanje kave i uživanje u samoborskim kremšnitama.

Samobor Trg kralja tomislava

 

Gastronomija

Grad je gastronomske tradicije s bogatom i raznolikom ponudom zbog koje gurmani i dolaze. Neki od domaćih specijaliteta koje morate probati su: Rudarska greblica, Samoborska salama, češnofka s muštardom, bermet i popularne samoborske kremšnite. Preporuka domaćeg restorana sa specijalitetima ovog kraja je Gabreku 1929.

 

Stari obrti

Oduvijek poznat kao grad s bogatom tradicijom obrtništva. Neki od proizvoda starih majstora su: čuveni samoborski kristal, medičasrki i svjećarski proizvodi, licitari, ukusan napitak od medovine – gvirc, te već spomenuti bermet i muštarda. Svakako ih posjetite.

Samoborsko gorje

 

Park Prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Okružen Parkom prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Svojom predivnom prirodom, bogatstvom šuma, livada, pašnjaka, gorskih vrhova i zaravni, izvora i potoka, špilja, već desetljećima privlači brojne planinare, izletnike, bicikliste i paraglajdere. Područje Parka prirode proglašeno je zaštićenim 28. svibnja 1999.

Samobor stari grad

 

Događanja

Tijekom cijele godine bogat je tradicionalnim, kulturnim, glazbenim, zabavnim i gastro događanjima. Samoborski fašnik je najpoznatija turističko zabavna manifestacija s tradicijom dugom preko 190 godina.

 

Ukoliko se odlučite posjetiti Samobor i sve njegove ljepote svakako bismo vas voljeli ugostiti u našem predivnom apartmanom s četiri zvjezdice. Rezervaciju smještaja možete napraviti ovdje.