Zagreb

Zagreb

Grad Zagreb

Hrvatska metropola Zagreb  s cca 800.000 tisuća stanovnika, a s bližom okolicom broji i do 1 milijun. Smješten je na južnom dijelu planine Medvednice i prostire se do rijeke Save većim dijelom a u drugoj polovini prošlog stoljeća počeo se širiti i preko Save.

Trg bana Josipa Jelačića

Gornji grad

Povijesna jezgra koja se sastoji od Griča i Kaptola. Ako se krene pješice od najduže zagrebačke prometnice Ilice prema sjeveru dođe se do uspinjače koja vozi do Griča, točnije do same kule Lotrščak s koje svaki dan u podne se oglasi top.

Još malo sjevernije je Markov trg na kojemu je istoimena crkva s prekrasnim krovom. Na trgu su zgrade Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske.

Malo dalje su Kamenita vrata sa zavjetnom crkvom Majke Božje. Spustite li se prema glavnom trgu i skrenete na istok doći ćete do gradske tržnice Dolac. Odmah iza tržnice nalazi se Zagrebačka katedrala, najveći i najmonumentalniji sakralni objekt u Hrvatskoj.

Taj dio grada je već Kaptol. Stotinjak metara južnije je glavni gradski trg ili Trg bana Jelačića sa spomenikom bana na konju. Pored spomenika je fontana Manduševac.

katedrala u Zagrebu

Donji grad

Većina zgrada u tom dijelu nastala je u 19.stoljeću i građene su po strogom urbanističkom planu. tzv. “zelena potkova“ sastoji se od mnogo parkova i proteže se južno od glavnog trga sve do željezničkog kolodvora.

Muzeji i galerije

Zagreb ima 25 muzeja i mnoštvo galerija. Izdvojiti ćemo samo najpoznatije: Tehnički muzej Nikola Tesla, Muzej suvremene umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej Mimara. Od galerija najznačajnije su: Galerija Klovićevi dvori, Štrosmajerova galerija, Umjetnički paviljon. Nedavno je rekonstruiran Medvedgrad, utvrda iz 13.stoljeća koja se nalazi na južnim padinama Medvednice s novim muzeološkom postavom.

Kazališta

Najpoznatije je Hrvatsko narodno kazalište koje datira iz 1895. godine. Ispred zgrade je poznata Meštrovićeva fontana Zdenac života. Tu su još i Dramsko kazalište Gavella, Kazalište Komedija i mnoga manja kazališta. Treba spomenuti i Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski u kojoj se održavaju razni koncerti i glazbena događanja.

Ostale zanimljivosti i događanja

Zoološki vrt, Botanički vrt, Žičara koja se uskoro pušta u rad, Nogometni stadion Dinamo, Snježna kraljica – skijaško natjecanje na Sljemenu – siječanj, Hanžekovićev memorijal-međunarodni atletski miting-u rujnu, Filmski festivali.

Advent u Zagrebu

Višestruko nagrađivan kao najbolji u Europi, zagrebački advent nudi program s mnoštvo događanja i sadržaja. Jedno od najposjećenijih mjesta u blagdansko vrijeme privlači brojne turiste iz Hrvatske i okolnih zemalja.

Smještaj

Ukoliko želite posjetiti Zagreb možemo vas smjestiti u našem apartmanu koji je udaljen svega 17 km od centra Zagreba. Detalje o smještaju možete pronaći ovdje.